Afternoon Tea på vårt eget vis

När vi har tagit fram detta tekoncept har vi frågat oss hur Alice i underlandet och Hattmakaren skulle dricka sitt te i dag. Dessa färgstarka karaktärer blev den självklara inspirationen för att vi skulle kunna erbjuda dig en härligt njutningsfull testund med spännande produkter. Vi tror att Hattmakaren och Alice dricker ekologiskt te och varierar tesort till varje tillfälle. 

En varm sommardag gör de ett iste på The berry best, det smakrika och läskande teet med jordgubb, hibiskus, blåbär och äppelbitar som ger en härlig färg. De dekorerar med de blå/lila gurkört-blommorna som får flyta runt i det knallröda teet. Till det smaskas det på prisbelönade kakorna “All butter” och citron/fläder. När Alice och Hattmakaren inte vill behöva förbereda en teceremoni så har de ett tekalas med endast den gröna Matcha-techokladen. Då får de det bästa av två världar, choklad och te på en och samma gång. Vårt te-koncept är färgglatt, gott och självklart framställda med endast naturliga ingredienser. Berikssons version av afternoon tea är modern tolkning av den gamla te-traditionen. 

Tekopp _afternoontea _joestea _franks _Stockholmteahouse _Beriksson _web

Foto: Cattis Legelius, www.stockholmteahouse.se 

 

Om Afternoon tea 

Afternoon tea är ett mindre måltid som vanligtvis äts mellan 4 pm – 6 pm. Traditionen kommer från England och blev populär bland överklassen på 1840-talet och det sades ha varit den sjunge hertiginnan av Bedford, Anna-Maria Rusell som gjorde te till en eftermiddagsmåltid. I slutet av 1800-talet skulle denna mattradition anammas av en större del av befolkningen i England. Måltiden bestod då av en kopp te med en stor rosa ros vid sidan av varje kopp, bröd och smör med ett salladshjärta samt krispiga småkakor.

Då man höll en temåltid höll man isär high tea och low tea. Det senare syftade till att man satt och åt vid ett lägre trädgårdsbord medan high tea syftar på en temåltid vid ett lite högre matbord. High tea serverades också oftast senare, vid 5-7 pm.

 

Franks _biscuits _tea

Dansande te och tedans?

Tea dance eller thé dansant på franska är en en eftermiddags eller kvällsdans mellan fyra och sju som utfördes på på trädgårdspartyn. Dansen var en del av eftermiddagste-ceremonin. 

 

Shortbread

Smörkakorna är så kallade ”shortbread” som fått sitt namn från en gammal innebörd av ordet crumbly (smulig). Denna smuliga konsistens får kakan av det höga innehållet smör. Men trots att de har en smulig konsistens så är de ganska kompakta och därför lämpliga som tilltugg på en picknick. Franks kakor bakas under låg temperatur vilket bidrar till den ljusa färgen. Kakan innehåller traditionellt tre ingredienser: mjöl, smör och socker.

 

Matcha

Matcha är en viktig del i de japanska teceremonierna och idag anses detta vara en av de mest exklusiva teerna. I Japan är det också ett så populärt te att de flesta sötsakerna finns i matchasmak. Matcha som även kallas gnuggat te är gröna teblad som odlas i skugga och får därför en mörkt grön färg. På grund av den långsamma odlingsprocessen samt restriktionerna kring vilka som får odla Matcha har det blivit en exklusiv produkt som kan kosta upp till 900 kronor per hekto. Tebladen ångas, torkas och pulveriseras för att blandas i en varm brygd men den gör sig även bra i bakverk eller choklad. Beschle Matcha har tagits fram gemensamt av det Schweiziska företaget Beschle och deras nyvunna vän, konditorn och grafiska designern Miyuko, en tjej som har fördjupat sig i japansk kultur och framförallt Matcha. Ytterligare en matchaprodukt i vårt sortiment är Biscotteas Matcha-shortbread, en krispig smörkaka med grönt ekologiskt matcha-te.

BC_Matcha _9g _bars           Biscottea -ingredienser -shortbread -Matcha -Beriksson -web

Afternoon tea, en nytradition i tiden

Att ha en härlig teceremoni ligger i tiden. Fler och fler renodlade tesalonger öppnar och det finns ett allt större utbud av kvalitetsteer i kafeérna och specialbutikerna. I tidningen Journal Chocolat som kom ut i mars/april 2013 skriver de att till skillnad från take away-kaffetrenden som vi haft under många år så föredrar många idag att sätta sig ner, umgås och njuta ihop. Att tillreda en tekanna och sätta fram på bordet när man får sällskap är sympatiskt och och mer socialt. Men afternoon tea behöver ju inte innebära att man använder samma ingredienser som traditionerna har gett oss. Det krävs inte att man bakar scones och tillreder sin egna lemon curd när man får besök, ta det som du tycker är gott och smaka dig fram tiill din favoritkombination. Vad gäller teerna finns idag ett stort utbud av olika dryckesalternativ till olika stunder på dagen. Man kan börja med ett rooiboste på morgonen som inte innehåller något koffein, dricka ett svart te på eftermiddagen och avsluta dagen åter med ett koffeinfritt alternativ såsom ett tisan-te (örtte) för att känna sig harmonisk när man åter går till sängs. Liksom med kaffet är det också gott att blanda iste till varma dagar och dricka det varmt under kalla höstdagar.  

Här samlar vi populärkulturpersoner som älskar sitt te, kommer du på någon ytterligare, skriv på vår Facebook eller maila mig på markus@beriksson.net:

  • Mad hatter med vänner i Alice i Underlandet
  • Damernas detektivbyrå av McCall Smith, har ständigt en ångande kanna rooiboste på. 

 

 Stockholm Tea House _Resville _pomeranscurd _Beriksson _web

Foto: Cattis Legelius, www.stockholmteahouse.se

 

På bilden ser du de fina äpplerosorna som är goda som tilltugg under Afternoon tea. Se hur du gör för att baka dem här.

 

Joes Tea Co -cocktail -Earlgrey -ekologiskt -te -Beriksson -web

 

Gin & Tea?

 

Till en drink behöver du:

50 ml gin
avsvalnat Earl of Grey-te
sockerlag
citronskiva

Häll gin över isen i ett cocktailglas och toppa med avsvalnat Earl of Grey-te. Tillsätt en skvätt sockerlag, pressa lite citron och smaka av. Blanda och dekorera med citronskiva. Vill du hellre göra en iste utan alkohol? Testa då att blanda The Berry Best eller ST Clements Lemon med honung, låt svalna av, servera med färsk frukt och is. 

 

 

 

 

Våra produkter som vi tycker passar bra till en ypperlig teupplevelse

 

 

Beschle _logo _vit _liten

 

Schweizisk chokladtradition och modern lekfullhet (CH)

Beschle _matcha -promotion _web

Beschle är ett familjeföretag som erbjuder alltifrån sofistikerade Criollochoklader till grön choklad med Matcha-te, som används i buddhistiska ceremonier. Beschles produkter andas lyx och livskvalitet. Med ena foten i den schweiziska chokladtraditionen och den andra i modern lekfullhet har Beschle byggt upp en heltäckande produktserie som innehåller både den finaste mjölkchokladen med kakaobönor från Venezuela och den Indien-inspirerade Lassi, kryddad med yoghurt, citron och kardemumma.

 

För att läsa mer om Beschle Chocolatier, klicka här.

För att ladda ner bilder från Beschle, klicka här.

För att se var du kan köpa te från Beschle, klicka här.

 

 

 

Biscottea -Logo -shortbread -Beriksson -web

 

 

Biscottea, shortbreadkakor med ekologiskt te

Biscottea -sortiment -shortbread -Beriksson -web

 

Teentusiasten och tillika grundaren Laurance Millner ville ge teälskarna det ultimata tilltugget och utgick ifrån två kak-klassiker. Den italienska biscottin, som gärna serveras till en espresso, samt det klassiska skotska shortbreadet som är ett måste vid varje afternoon tea som är värt sitt namn. Denna kakfusion resulterade i en fantastiskt porös shortbread som fullkomligt smälter på tungan. Namnet BISCOTTEA är just en ordlek med den italienska kusinen och den skottska mördegskakan uppdaterades i såväl form som smak och teet bakades in i den fyrkantiga kakan.

Shortbreadet finns i två olika smakriktningar; Biscottea och Biscoffea. Kakorna innehåller uteslutande naturliga råvaror med ekologiska teer och Fair Trade-kaffe. Kakaorna innehåller nästan 40 % smör, vilket ger den karaktäristiska superkrispiga shortbread-karaktären. Läs mer om Biscottea här.

 

För att läsa mer om Biscottea, klicka här.

För att ladda ner bilder från Biscottea, klicka här.

För att se var du kan köpa te från Biscottea, klicka här.

 

 

 

Franks _logo _Svart _Rgb

 

Prisbelönta krispiga shortbreadkakor

 

Frank’s kakor bakas för hand och innehåller endast naturliga ingredienser. Recepten är mer än fyra generationer gamla och komponeras idag av paret Lesley och Frank Cornthwaite. Frank’s luxury biscuits bakas på ett familjeägt bageri i det anrika jordbruksområdet Herefordshire i England. De har vunnit flertalet priser i den brittiska tävlingen Taste Awards och samtliga kakor innehåller grundreceptet av den prisbelönade kakan ”All butter”. 

 

Franks Luxury Biscuits _apple _kanel -butter -bites _shortbread _distribution _Beriksson _webFranks Luxury Biscuits _toffee -vanilla -butter -bites _shortbread _distribution _Beriksson _webFranks Luxury Biscuits _Choklad -butter -bites _shortbread _distribution _Beriksson _webFranks Luxury Biscuits _ingefara -butter -bites _shortbread _distribution _Beriksson _webFranks Luxury Biscuits _Hallon _vitchoklad -butter -bites _shortbread _distribution _Beriksson _web

 

Franks -mintchoklad -shortbread -kakor -Beriksson -web   Franks _150g _vanilj 1_web   Franks _150_chocolate 1_web  Franks _150g _apple _cinnamon 1_web  Franks _150g _ginger 2_web  Franks _150g _hallon _chok 1_web  

 

 

 

För att läsa mer om Frank’s, klicka här.

För att ladda ner bilder från Frank’s, klicka här.

För att se var du kan köpa te från Frank’s, klicka här.

 

 

 


Goodio -logo -rawchoklad -Beriksson

 

Raw krämig eko-choklad från Helsingfors

Goodio -48g -Chai -rawchoklad -choklad -Beriksson
 
 
Chai – 50 % kakaohalt

Chai-kryddor har blandats med mjuk och krämig råchoklad som skapar fyllig och exotisk indisk smakupplevelse.

 


Goodio -grundaren -Produktion -rawchoklad -choklad -Beriksson3
Goodio är en matpionjär med stort hjärta som vill bidra till en positiv utveckling i världen genom att skapa hälsosamma godsaker för hjärna och kropp samtidigt som man vill vara snäll mot moder jord. 
  
 
Goodio startades av Jukka Peltola med frågan ”Tänk om det fanns ett matvarumärke som man verkligen kunde lita på." Goodio använder sig av ekologisk, näringsrik kakao som blandas med nordiska smaker som vilda blåbär, havtorn och lakrits. Goodios choklad görs på ekologiska raw-kakaobönor, som innehåller en hög dos av antioxidanter och är klassat som ”superfood”. 

 

För att läsa mer om Goodio, klicka här.

Ladda ner bilder på Goodios choklad genom att klicka här.

För att se var du kan köpa Goodios produkter, klicka här.

 

 

 

Joes _tea _logo _small

 

Prisbelönade ekologiska teblandningar

 

Franks _biscuits _tea 

Joe frågar sig varför det tidigare inte funnits goda ekologiska teblandningar med rena och delikata ingredienser i snygga förpackningar. Han menar att det finns mängder med delikata, snygga och praktiskt förpackade kaffeprodukter och att temarknaden ligger efter. Joe har bestämt sig för att göra något åt detta. Joe’s Teer har fått många priser på prestigefyllda mattävlingar i England. Provsmaka så förstår du varför.  

Joes Tea -prisbelont -2014-ekologiskt -te -Beriksson -web

De ekologiska teerna av hög kvalitet finns både i löste och i påsar.

 

Joestea _teburkar _ekologiskt _te _London _distribution _beriksson _web

 

 

Joes -Tea -matchboxrange _kafe _ekologiskt _te _servering _Beriksson

 

 

För att läsa mer om Joe’s Tea, klicka här.

För att ladda ner bilder från Joe’s Tea, klicka här.

För att se var du kan köpa te från Joe’s Tea, klicka här.

 

 JOES_TEA_CO_Minted _Up _Fruit _Tea _BagJOES_TEA_CO_Minted _Up _Fruit _Tea _BagJOES_TEA_CO_Minted _Up _Fruit _Tea _BagJOES_TEA_CO_Minted _Up _Fruit _Tea _BagJOES_TEA_CO_Minted _Up _Fruit _Tea _BagJOES_TEA_CO_Minted _Up _Fruit _Tea _BagJOES_TEA_CO_Minted _Up _Fruit _Tea _Bag

 

 

 

 

La Perla _logga _chokladtryffel _chokladdistribution _servering _kafe _Beriksson 

Choklad- och nöttryffel du aldrig glömmer – från Italiens chokladhuvudstad (IT)

La Perla _chokladtryffel _kopp _Nera _Beriksson _web

 

Om du tvivlar på att världens bästa hasselnötter kommer från Piemonte har du aldrig smakat La Perla. I klassiskt eleganta förpackningar levererar det lilla familjeföretaget både rena chokladtryfflar och sådana fyllda med ursprungsskyddade (IGP) hasselnötter från kullarna runt Turin som får det att vattnas i munnen på finsmakare världen över. La Perla är kvalitet som känns i varje tugga.

 

 

La Perla -Honung -ingefara -lifestyle -chokladtryffel -Beriksson 2-web

  

Mjölkchokladtryffel med ingefära och honung

Ett smakmöte mellan djup honungssötma och kryddig ingefära tillsammans med smakrika hasselnötter från Piemonte i en härligt krämig mjölkchokladtryffel.

Kakaohalt: 23 %

Nöthalt: 20 %

Bör förvaras torrt och svalt.

 

La Perla -Ingefara -honung -pattern -Beriksson -web

  

För att läsa mer om La Perla, klicka här.

Ladda ner bilder på La Perlas produkter genom att klicka här.

För att se var du kan köpa La Perlas produkter, klicka här.

 

 

 

 

Resville -mathantverk _logo _Beriksson

 

Flerfaldigt prisbelönat smakhantverk från Västersverige 

Resville _peter _Delikatesser _Vastsverige _Beriksson _web 

Med varsam hand förädlar idag Peter högklassiga råvaror till smakhantverk som endast innehåller naturliga råvaror som går att spåra. De allra flesta råvarorna är rättvisemärkta, ekologiska och ursprungsmärkta. Exempelvis är sockret kravmärkt medan honungen är från Peters egna trädgård. Resvilles produkter har flertalet gånger vunnit priser i SM i mathantverk. Missa inte den härliga marmeladen, curden och honungen till te-partyt. 

 

Resville _certifiering _logo _web 

För att läsa mer om Resville Mathantverk, klicka här.

Ladda ner bilder på Resvilles produkter genom att klicka här.

För att se var du kan köpa Resville produkter, klicka här. 

 

 

 


 

 

Rococo -Logo -London -Luxury _Beriksson _web

 

Drömmen om en ny chokladvärld och 
början till den brittiska chokladrevolutionen

 Rococo _Roald Dahl _collection _Frobscottle _Beriksson -web

Chantal Coady hade länge burit en dröm om att skapa en egen magisk chokladvärld. Efter helgjobbet på Harrods, tog hon modet till sig och drömmen blev slutligen till verklighet.

 

Chantal spenderade sena kvällar med att måla upp sin fantasivärld tillsammans med några vänner. Inspirerade av Botticellis tavla Venus födelse målade de keruber och moln. De skapade ljusstakar av socker och den vilda och fantasifulla chokladvärlden Rococo började stegvis ta form. Hennes mix av 1700-talsstilistik och rebellisk punkstil genomsyrar såväl choklad som förpackning. Och namnet Rococo härstammar från namnet på en fransk stil från just 1800-talet som betyder snäcka. Inspirationen till Chantals chokladvärld har hon sedan barnsben byggt upp genom att läsa Kalle och chokladfabriken, och genom avsaknaden av god choklad. Hon menar att det fanns fina förpackningar men oftast så var chokladen inte särskilt god, eller färsk. Rococo blev det lilla chokladmärket som startade craftchokladrörelsen i England och blev ikoniskt. Borta var smaklös, översockrad choklad med massor av tillsatser. I dess ställe fanns Rococo, som behandlar choklad som ett äkta hantverk, i en dynamisk serie med nyskapande smaker som kläddes i vackra förpackningar som andas lyx och kvalitet.

 

 Rococo _kakaofrukt _illustration _choklad _Beriksson _web

 

 

Mer än tre decennier senare så har Chantal med sina anställda öppnat fyra butiker i London, skrivit fem böcker om chokladens underbara värld. Idag driver hon även ett kakaoplantage tillsammans med kakaoplantaget Grenada Chocolate Company. 2014 fick hon OBE-priset av Drottning Elizabeth. Och det sägs faktiskt till och med att Chantal var en inspiration för Joanne Harris bok Chocolat som senare blev filmatiserad med Johanny Depp i huvudrollen.

 

Rococo _moroccanmint _mintchoklad _ekologisk _distribution _Beriksson _webRococo _honeycombcrunch _ekologisk _choklad _20gram _distribution _Beriksson _webRococo _roschoklad _20g _ekologisk _choklad _distribution _Beriksson _web

 

Rococo _70Gram _Artisanbar _Marockansk Mint _kryddchoklad _utanbakgrund _Beriksson _web  Rococo _70Gram _Artisanbar _Honey Comb Crunch _Honung _Utanbakgrund _Beriksson _web  Rococo -Orange Marmalade -ekochoklad -Beriksson 2-web

Ekologisk mintchoklad, mjölkchoklad med honungskrisp, roschoklad och choklad med apelsinmarmelad från Rococo.

 

 

För att läsa mer om Rococo, klicka här.

Ladda ner bilder på Rococos choklad genom att klicka här.

För att se var du kan köpa Rococo produkter, klicka här. 

 

 

 

 

Ladda ner vårt inspirationsblad med Afternoon Tea här.